Pages

Thanks my follower (^_^)

Monday, April 18, 2011

::Jangan Nilai Personaliti Orang Berdasarkan Negeri::

hati ku begitu panas bila ada orang menghina orang kelantan....
fokusku tiba-tiba bukak langkah seribu untuk lari dari diri ini....
tadi blogger2 heboh duk katakan pasal perempuan yang menghina orang kelantan melalui penulisan kat blog dia....nama blog pun dah gedikz....tangan aku pun gedikz, saper suruh cek blog sebelum study...kang dah lari fokus tu

saya tak tahu la dia hina ape... tajuk dia 'benarkah anak muda perempuan kelantan xde adab?'..
saya sempat baca intro je....tak sempat baca isi sebab dia dah terlebih dahulu delete kot....sampai blog dia pun dah tak de...kenapa delete? takut ye?
ingatlah...kata-kata lebih tajam daripada pedang....terlajak perahu masih boleh diundur lagi, terlajak kata buruk padahnya...tapi terlajak mengina di blog masih boleh delete....
jangan main cara kasar la ye....dan jangan nak cari populariti murahan macam tu...kalau kau tak delete kompem traffic kau naik tinggi malam ni kan.....

saya sedar, sering kali orang pandang hina orang kelantan? kenapa? ada kajian ke yang menunjukkan orang kelantan ni paling teruk perangai nya?
matang la sikit wahai manusia, saya tak pernah pulak dengar orang buat kajian personaliti berdasarkan negeri.
mungkin kami orang kelantan dipandang sebegitu sebab kebanyakan orang yang dia jumpa tu tak bermoral...mungkin....dan mungkin dia benci kami sebab hanya seorang sahaja orang kelantan yang buat jahat kat dia...inilah dikatakan disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga....lagipun rakyat kelantan ni ramai dan bersepah kat seluruh negara....so, nak tak nak akan jumpa jugak orang kelantan kan.....
kawan saya kat matrik dulu pernah kutuk orang kelantan kat facebook sebab pak we dia yang asal dari kelantan tu telah main2kan dia....dari situ dia anggap semua orang kelantan sama....lepas tu ape lagi, saya block terus dia dari facebook tu (walaupun kawan sendiri)..
habis? orang negeri lain ni berperangai elok ke?

cergaskan badan dan cerdaskan minda anda ye....rasa garam mungkin sama, tapi ragam manusia tak sama...
semua manusia berbeza perangainya tak kira di mana mereka berasal....
kalau nak kata kami orang kelantan bodoh, kenapa saya diterima masuk ke universiti?
jangan gaduh2 ye...bersatulah kita sebagai saudara seislam...
kalau ada yang silap, salinglah nasihat-menasihati....
semoga perempuan tu dah sedar dengan kegedikan dia yang menghina orang kelantan tu....
cermin diri dulu sebelum mengata orang
mengata dulang serpih, mengata orang, dia yang lebih (eh, betul ke peribahasa ni)
sep kitow, gi manow2 jange 'pecoh....buat baik berpada-pada...buat jahat jangan sekali...sayang lah negeri kita...jagalah tingkah laku kita



selamat bermuhasabah diri la ye semua....
saya mau kejar fokus yang lari tadi
fokus ku sayang...tunggu...!!!
jangan lari...exam tak habis lagi =,=

3 comments:

eda said...

entry 2 ada lagi...

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AtxSSMKYSi9oJ%3Aakugedikz.blogspot.com%2F2011%2F03%2Fbenarkah-ank-mude-perempuan-klntn-xde.html+akugedikz.blogspot.com%2F2011%2F03%2Fbenar

isha said...

da jumpe ae.. smpt bace ke.. gud..
heee

asmaqhusna said...

dah bace dah....thanks eda & isha...makan kfc terasa pedas menyinga je...

tabung untuk belajar ---->