Pages

Thanks my follower (^_^)

Saturday, December 31, 2011

::CoretanKu, Penutup taHun 2011::

assalamualaikum dan salam tahun baru baru!!!!

malam ni semua duk wat countdown untuk menyambut tahun baru.
ada yang duk ready dengan bunga api tu...ada yang duk ready dengan suara la...semuanya gembira menyambut tahun baru. tahun 2012 akan bermula...ada yang sedih dan ada yang gembira.
ada tak yang duk mengira-ngira dosa2 yang dilakukan???

moh kita pandang belakang balik...muhasabah diri sekejap apa yang telah kita lakukan...mesti pandang belakang! kot2 ada makhluk pelik kat belakang anda. 

eh, pandang belakang nampak kamera pulak dah!

ok, pandang depan balik....urmmm...apa yang bermain di fikiran anda bila tengok angka 2012???
apa yang asmaq rasa sekarang adalah rasa takut...takut untuk mati sebab amalan asmaq masih tidak cukup dan asmaq sering alpa.
dah dapat tangkap kan apa yang asmaq nak cakap? ya! hari kiamat.
dah tengok filem 2012? ramalan pun mengatakan tahun 2012 bumi akan hancur.
dan 1 ramadan 2011 jatuh hari jumaat kan..???
anda percaya??? bagi asmaq itu hanya ramalan...tapi asmaq tetap percaya yang hari kiamat itu akan berlaku bila2 masa sahaja mungkin 2012, mugkin 2015, dan mungkin 2020. 
dan mati itu pasti.

tak mustahil kalau kiamat berlaku dalam masa terdekat kerana tanda2 kecil kita dah dapat lihat....macam2 berlaku dah atas dunia ni. jadi, apa tunggu lagi....?? tak perlu nak tunggu2. mati itu akan berlaku bila2 masa, bukan pada hari kiamat je. mungkin kita mati sewaktu tidur, mungkin kita mati dalam kemalangan, mugkin kita mati waktu sedang makan...wallahua'lam...hanya Allah SWT sahaja yang mengetahui.
tugas kita adalah beribadat kepada-Nya dan menjadi hamba abdi-Nya dan tugas malaikat Izrail adalah mencabut nyawa kita....bersyukurlah kerana dilahirkan dibumi ini untuk merasa nikmat dunia.

Welcome 2012

welcome 2012....masa berganti masa, hari berganti hari...begitu laju masa berlalu..jet Apollo pun tak boleh tandingi kelajuan masa...
marilah kita sama2 membuat perubahan ke atas diri kita. berubah menjadi insan yang beriman dan betaqwa... buatlah perubahan setiap hari, sedikit demi sedikit. iman seseorang takkan kekal, kadang2 naik, kadang2 turun. jadi jagalah meter keimanan kita agar ia tidak turun.
jangan cakap nak tunggu dapat hidayah baru berubah...kita yang perlu berusaha untuk mendapat hidayah daripada Allah SWT....dan jangan cakap nak tunggu hati ikhlas baru nak berubah kerana kita tak tahu bila akan datang keikhlasan itu.
cuba cukupkan solat...cuba jaga aurat...cuba jaga pergaulan...cuba hadirkan diri di majlis ilmu...jangan duk cuba benda yang bukan2 dan jangan cuba benda yang dilarang dalam Islam.
(peringatan untukku jua)

tahun 2012 juga asmaq akan menggenggam segulung ijazah. doakan asmaq cemerlang ya! asmaq harap asmaq dapat genggam ijazah tahun depan dengan sempurna dan berharap sangat dapat kerja terus. tak minat lah nak menanam anggur ni.

my Mr. Po0h dah grad okay...dia berjaya genggam honey tu (~_^)

sebagai penutup 2011 asmaq mau tujukan lagu MENJADI DIRIKU oleh Edcoustic untuk pembaca semua. (cari sendiri lagu ni...saya suka liriknya)
marilah kita muhasabah diri balik.

"YA ALLAH, LINDUNGILAH AKHLAK KAMI...TUNJUKKANLAH KAMI JALAN YANG LURUS. AMPUNLAH DOSA2 UMAT ISLAM"

Friday, December 30, 2011

::Minggu Study @ Minggu Bercuti::

assalamualaikum!!!
wahhh! lama tak menyusun kata-kata kat blog.
kekurangan idea untuk menulis la..lagipun charger kamera tak ambil lagi dengan uncle asmaq. tak best menulis tanpa gambar kan...

sekarang adalah study week bagi student degree di uni asmaq and uni yang seangkatan dengannya.
study week ye...diulang minggu study bukan cuti!!!
baguslah kalau sape2 yang dah study tu.
asmaq? heheee..
asmaq dah rasa macam cuti pulak....
mula2 balik rumah sebab berkumpul satu famili, bukan senang nak berkumpul satu famili macam hari tu. tambahan lagi ma asmaq cakap nak bawak gi jumpa doktor pakar kulit. tapi macam tak de je dalam jadulnya.
so, asmaq lari balik selangor kononnya nak study. tapi asmaq pergi rumah famili angkat kat semenyih dua malam. sekarang baru balik.....itu bermakna asmaq tak study lagi.

petang tadi asmaq pegi pusat kesihatan dalam uni ni untuk periksa kaki lagi sekali. sekali dia tukar doktor lelaki daaa...sangat malu nak tunjuk kakiku. next week kena jumpa doc tu lagi...owh malu!

kepada kawan2ku selamat mengulangkaji semua. jangan malas2 ok. study juga adalah satu jihad sebab kita menahan dari hasutan syaitan.
asmaq bila nak study? relax sudahhh...exam asmaq tahun depan, lambat lagi tu kan....hahaaa

Saturday, December 17, 2011

::Luahan Perasaan...Nothing::

jangan baca...jangan baca...jangan baca...bacalah...
entri ni saja nak luahkan perasaan sikit...sikit je.

semalam asmaq terasa sakit kepala sangat2....tak boleh buat keje langsung.
itulah...kite kena selalu beringat, sihat sebelum sakit!

hari ni sakit kepala tu tak hilang2...tapi alhamdulillah tak seteruk semalam. cuma terasa nak muntah je.
urmmmm....
tu je nak cakap kot....hahahahaa

sebenaunya perasaan sekarang bercampur baur macam nasi kerabu.
nak nangis pun ada...radio IKIM jugak yang memahami perasaan ni.
putar lagu macam nak memujuk je kan...terima kasih lah yep!

gambar sekadar hiasan

asmaq dah berjanji pada diri asmaq sebelum ni yang asmaq takkan mengadu dekat sesapa mahupun di laman sosial sekalipun...
sebagai seorang muslim, kita sepatutnya sedar.. jika ada masalah mengadulah kepada Allah SWT...dan mengadulah kepada orang2 yang boleh dipercayai...
ingat! jangan sesekali luahkan apa2 masalah anda di laman sosial....masalah kecil, kemungkinan boleh menjadikan ia sebesar-besar masalah. dan kemungkinan besar akan melukai hati seseorang. sangat sukar untuk mengubati luka dalaman berbanding luka luaran.
fikir sebelum bermain dengan kata-kata ye!

Semoga Sabar menghadapi liku2 Hidup ni!
Salam Sayang untuk Semua! 

Sunday, December 11, 2011

::Kami Gagasan Pelajar Sumber Manusia::

assalamualaikum...
tetiba je tangan ni gedix nak menaip kat sini..padahal mata dah kuyu..
tapi tetap gagahkan diri untuk meluangkan masa di sini...memang gedix.

berdasarkan tajuk, gagasan pelajar sumber manusia tu ada sorang kawan asmaq buat group ni kat FB. 
bagus jugak nama yang dia letak ni. 
minggu lepas kami berkumpul untuk photoshoot mengikut majoring sempena tahun akhir dan sem akhir kami berada di UKM....sebagai tanda kenangan lah konon..
berkenal-kenal lah kami waktu tu sebab ada yang tak sempat satu kelas walaupun kami satu majoring.
seronok sangat bila semua berkumpul...macam2 kerenah lah depa ni...

Kami Pelajar Sumber Manusia

mengumpat atau berdiskusi ni??

kaum lelaki disisihkan sementara waktu ni

bila tengok gambar2 di atas, asmaq rasa muka asmaq gelap lah...
semoga kita semua akan berjaya dalam kerjaya dan semoga akan bertemu kembali di masa hadapan.
asmaq akan merindui segala kenangan indah bersama gagasan ini.
okay, jom tidur....kena tidur awal baru senang nak bangun subuh
"Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati"

Saturday, December 10, 2011

::Teh Susu punya pasal::

hahahahahaaaaa...
nak gelak dulu sebelum citer.
gelak sebab malu...

al-kisah....tersebut lah cerita di kafe kolej asmaq...
pada suatu hari asmaq nak beli makanan untuk juadah berbuka puasa la kan kan ka..
mulut ni tetiba nak minum air teh, air yang asmaq tak suka dan tak pernah beli kat kedai..
dialog di hari kejadian bersama kak kafe dan abang kafe:-

asmaq: kak, nak air teh susu bungkus ya!
kak kafe: hahahaaaaaaa
abang kafe: hahahaaaa...nak teh susu ye
asmaq: ha'a...kenapa gelak? (dengan perasan blur)
abang kafe: ada jugak teh susu ye.... (sambil geleng kepala)
asmaq: ??????

lepas selesai membeli, asmaq terus belah dengan perasaan yang masih tertanya-tanya...pelik ke sebut teh susu? nak sebut ape? teh tambah susu?

********

hari seterusnya kebetulan dalam kelas bahasa arab kami ada belajar perkataan makanan dan minuman...
dan ada lah sebutan untuk kopi susu...
ustaz asmaq pun bukak la cerita...katanya, orang arab pelik sikit. kalau dia nak kopi yang ditamabh susu, dia akan cakap "kopi susu". 
berbeza dengan orang Malaysia, kalau pergi warung mintak teh, automatik orang akan bagi teh tambah susu. mintak kopi, automatik orang bagi kopi susu.
tapi kalau nenek moyang kita dulu2 akan panggil sebut teh susu sebab diorang jarang makan kat warung.

dari penerangan ustaz tu baru asmaq tahu kenapa orang2 kafe duk gelak sakan kat asmaq..
asmaq orang kelantan, bila nak beli teh susu tiba2 jadi blur...tak tau orang luau panggil ape. selalu beli milo dan nescafe je....dan asmaq tak pernah nak sebut susu sebab dah memang dia akan letak susu.

berbeza dengan sebutan kelantan....kami akan ada sebutan tambahan. tak de lah sebut teh je. teh susu akan dipanggil teh beng dan teh O akan dipanggil teh O beng. segala yang nak ditambah dengan susu akan guna perkataan 'beng' seperti milo beng, kopi beng, nescafe beng.....beng tu bukan maksud susu ye. asmaq pun tak tau kenapa ada beng....kalau sebut teh je...mungkin orang akan bagi kita teh O...

itulah perbezaan bahasa kita dalam malaysia ni.
hahahahahhahaaa...kalau ustaz tak bagi tau hari tu, asmaq akan stil guna perkataan 'teh susu'


p/s: terima kasih kepada yang support blog ni (^_^) 

Tuesday, December 6, 2011

::Akhirnya...dapat tempat LI::

Assalamualaikum
tahniah kepada yang berjaya menyempurnakan ibadah puasa sunat semalam dan hari ni
semoga semua ibadah kita diberkati oleh Allah SWT

today i want to tell the world that i got place for my indutrial training.
gembira tak terkira...melompat-lompat bagaikan nak capai awan...menjerit-jerit nak bagi tau kat satu dunia.
tipu je semua tu...
my reaction is cool...bak kata kawan asmaq "asmaq ni jenis serius lah"...bak kata cikgu asmaq "asmaq macam tak de perasaan"...
itulah kot perangai asmaq...hanya orang yang dapat menilai diri kita kan...

alhamdulillah...setelah berhabiskan banyak duit untuk hantar resume bagai...akhirnya asmaq dapat tempat untuk LI sem depan...walaupun  dapat bawah kerajaan dan tak de elaun, asmaq tetap bersyukur...yang penting asmaq dapat pengalaman yang sama macam syarikat swasta bagi...hopefully!

asmaq akan buat yang terbaik semasa latihan tu tahun depan..pengalaman sangat berharga berbanding duit...rugi kalau kita tidak memanfaatkan pengalaman yang ada, apatah lagi tidak merasai pengalaman.

kawan asmaq ada tanya "ape perasaan bila dah nak abis belajar ni?"
perasaan asmaq bercampur aduk cam pasemboq sekarang ye...happy sebab akan duk dekat dengan famili...nervous untuk menghadapi alam pekerjaan...sedih kena tinggalkan kawan2 dan famili2 di sini....tak sabar nak berambus dari sini...

tapi...asmaq akan rindukan kenangan2 yang dilalui di sini...asmaq akan rindukan kehidupan seorang pelajar...asmaq akan rindukan suasana bangi...dan asmaq akan rindukan segala-galanya...

doa asmaq untuk kawan2 yang masih belum habis "semoga sentiasa berjaya dalam pelajaran dan semoga sentiasa sabar dalam menghadapi kehidupan universiti ini"
jadilah pelajar yang betul2 pelajar!!!

Wednesday, November 30, 2011

::Aduhai....Asmaq::

sekarang adalah hujung sem dan musim ketensionan bagi pelajar macam asmaq ni, buat kerja last minute...musim hujan yang menangisi ketensionan student...musim banjir di peprustakaan....musim kilat sampai tak cukup tidur.
nasib lah badan...kalau tak banyak kerja bukannya student uni namanya.
kalau tak stress bukan manusia namanya.

Gelagat asmaq bila berassigment

I
I
I
V
Assignment FALSAFAH ALAM SEKITAR
buat sambil dengar lagu dan tersengih-sengih
goyang-goyang kepalo sekali
relax je buat nye

Assignment PENGANTAR PENDIDIKAN BERSEPADU
buat dengan keadaan sunyi dan banyak termenung memikirkan ayat

Assignment Bahasa Arab
buat dengan bersungguh-sungguh sambil mulut terkumat kamit tanda bersemangat.
tangan aktif bermain ayat dan kaki goyang-goyang.

Assignment STRATEGIC MARKETING
just be cool!
 tiba masa untuk present baru gelabah

Assignment STRATEGIC MANAGEMENT
buat sambil tarik2 rambut...keluarkan anak mata...kalau boleh nak hantu-hantukkan kepala kat dinding.
sangat tension.

Assignment OPERATION MANAGEMENT
buat sambil menangis-nangis...baca jurnal sambil meraung.
sem ni paling banyak kena kaji jurnal..
tension berganda-ganda.

semoga asmaq dapat siapkan semua dengan sempurna dan tepat pada waktunya
Go asmaq Go....go to bed!

Sunday, November 27, 2011

::Hujung Minggu Bersama Anak Yatim::

Assalamualaikum....!
today I want to sharing my activity last week.
aktiviti kami ni untuk selesaikan tugasan bagi subjek Pendidikan Bersepadu.
asmaq pilih la tajuk Isu2 anak yatim....tugasnya....kami perlu pergi mana2 rumah anak yatim untuk temubual pengurus dan sekali gus menyelami perasaan anak yatim.

asmaq cuba cari contact melalui internet, tapi tak de contact rumah anak yatim yang dekat dengan UKM.
so, asmaq putuskan untuk naik teksi dan suruh pak cik teksi tunjuk rumah anak yatim. dari situlah kami buat appointmet terus. kami tak boleh interview terus sebab tak bawak surat, lagi pun kami pergi tangan kosong je.

bila tiba tarikh interview, kami gerak lah ke tempat rumah anak yatim tu balik. asmaq pergi berempat, kumpulan projek. tapi hampanya, pengurus tu pegi kerja...dia ingat kami nak interview penghuni je.
terpaksalah call balik teksi dan suruh pak cik tu bawak ke tempat lain. rumah anak yatim seterusnya jauh sikit dan tambang teksi pun agak2 mahal. nasib baik pak cik tu baik, tak cekik darah sangat siap bagi diskaun lagi. pak cik tu kaum india, rumah anak yatim yang dia tunjuk tu pun india punya. tapi itu tak jadi masalah bagi kami, nasib baik ada sorang group asmaq kaum india. senang la sikit nak berinteraksi. pengurusnya pun ramah, terima kami dengan hati yang terbuka walaupun kami pergi dengan mengejut.

Asmaq and Nisha

waktu kami sampai tu, anak2 kat situ tengah buat aktiviti macam sukaneka. seronok tengok mereka main...wajah ceria2 je semua.
kami tak join mereka main sebab misi kami untuk temubual pegurus je.
bila dah temu bual tu baru asmaq tau mereka bukan dari golongan anak2 yatim, tapi majoritinya dari golongan ibu bapa yang bermasalah seperti bercerai serta mereka diabaikan. dalam kaum india, mereka boleh tinggal paling lama tiga hari je rumah saudara mara. tapi kalau saudara mara yang rapat lain lah pulak.
berbeza dengan muslim, kita tak de had hari untuk tinggal di rumah saudara mara. dah memang tanggungjawab saudara mara untuk jaga anak saudara jika parents tak boleh jaga kan. tapi hati manusia ni macam2 perangai, tak kira lah kaum ape pun.

gelagat penghuni rumah anak yatim lelaki


pengurus rumah anak yatim ni sebenarnya bukak lima rumah yang diasingkan lelaki dan perempuan serta orang2 tua. sangat teratur pengurusannya.
yang bestnya, mereka akan adakan aktiviti lawatan dan macam2 lah untuk gembirakan hati anak2 yatim ni. semuanya memang gembira sangat duk situ. apa taknya, dapat gi lawatan bagai. aku sendiri pun susah tau nak bercuti dengan famili. itulah kan, mereka diberi kegembiraan bersama kawan2. kita pulak diberi kegembiraan bersama famili. bersyukurlah kerana kita masih lagi mempunyai ibu bapa yang penyayang dan sentiasa mengambil berat hal kita.

Dayah and Shima

pengurus ni sangat menitikkan hal moral...memang nampak lah mereka ni sangat berdisiplin dan pandai sambut tetamu serta layan tetamu. bila kami kata nak ambik gambar, terus mereka berbaris ikut susunan ketiggian, tak payah susah2 nak kami aturkan. mereka dah selalu bergambar kot. tetamu yang datang bagi sumbangan pun tak putus2, tak kira kaum yang datang. itulah dinamakan satu malaysia kan.
secara keseluruhan aktiviti kami last week, sangat2 memberi kesan dan pengajaran untuk kami. terima kasih kepada yang mebantu dalam menjayakan temubual kami tu.
tak boleh tunjuk gambar pengurusnya sebab gambar tu duk dengan kawan asmaq.


p/s: aktiviti minggu ni adalah temubual bersama Haji Samuri. nanti asmaq update bila dah dapat gambar (^_^)

Saturday, November 26, 2011

::Awal Muharam Kembali Lagi::

Alhamdulillah...kita masih diberi nafas di saat ini.
Umat Islam di saat ini sedang menyambut tahu baru Islam.
marilah kita beribadat dan berdoa serta memperbaiki diri ke arah yang lebih baik.

Allah s.w.t. berfirman bermaksud, "Sesungguhnya Allah tidak merubah apa yang ada pada satu kaum, sehinggalah mereka merubah apa yang ada pada jiwa mereka" (Ar-Ra'ad:11).

anda tau tak ape peristiwa besar yang berlaku pada awal Muharam zaman Rasulullah?
ingat tak lagu ni 
"satu Muharam detik permulaan, perkiraan tahun Islam Hijrah, perpindahan Nabi dan umat Islam, dari kota Mekah ke kota Madinah"
awal Muharam mengingatkan kita tentang Hijrah yang dilakukan oleh Rasulullah dan para sahabat dari kaum Muhajirin ke Mekah. tujuaannya adalah untuk menyebarkan dan menegakkan agama Islam. dan hijrah ini menyatukan kaum Muhajirin dan Ansar. banyak pengorbanan yang dilakukan oleh kedua-dua kaum.

oleh itu, marilah kita sama2 mengambil iktibar dari peristiwa2 dulu untuk dijadikan kekuatan dan tauladan. kita juga bertanggungjawab dalam menegakkan agama Islam. sentiasa muhasabah diri untuk memperbaiki akhlak, pemikiran, dan ibadat. ambillah kesempatan ini untuk kita menyucikan jiwa dan berubah, sentiasa berubah ke arah kemajuan umat Islam.

Allah s.w.t. berfirman"Sungguh telah berjaya orang yang membersihkannya (jiwa) dan sungguh telah binasa orang yang mengotorinya" (Asy-Syams:9-10).

Salam Maal Hijrah
Hijrah Membentuk Perpaduan

Wednesday, November 23, 2011

::Cita-citaku nak jadi...::

"cita-citaku nak jadi....seperti.... doktor Mahathir"
sape pernah dengar lagu ni? asmaq selalu dengar waktu kecik2 dulu.
kalau tanya budak2 pasal cita2, mesti dorang akan cakap nak jadi macam watak yang dia suka dalam TV.
kalau dia suka tengok ultraman, ultraman jugak lah yang dia nak jadi.
budak2 sekarang.....pengaruh media elektronik sangat kuat.

waktu kecil, masuk sekolah cikgu mesti akan tanya cita2 masing2.
sampai kat universiti pun, pensyarah masih bertanya cita2 pelajar2 dia.
jangan rasa pelik pulak...cita2 itu GOAL kita ye.

asmaq punya cita2 sentiasa berubah....dulu dan kini tidak sama. waktu yang merubah segala-galanya...ececeehh

dulu2...cita2 asmaq nak jadi cikgu sebab hari2 pegi sekolah nampak cikgu je. macam senang je koje cikgu ni. sampai sekarag asmaq masih lagi bercita-cita nak jadi cikgu...cikgu kepada bakal anak2 asmaq...ibu yang bertanggungjawab mendidik anak2 kat rumah kan...
cikgu

apabila menjejaki ke alam sekolah menengah, asmaq rasa asmaq orang yang paling tinggi berbanding dengan kawan2. so, asmaq bercita-cita nak jadi model majalah walaupun asmaq tau asmaq tak de rupa sangat. tapi kalau ikutkan tinggi boleh la kot. sampai sekarang asmaq masih ingin menjadi model, model sebagai muslimah yang baik. asmaq mungkin tak reti nak berdakwah secara lisan, tapi asmaq boleh berdakwah melalui tingkah laku seorang muslim yang sebenar. am i right?

model majalah
bila dah ambik sains tulen waktu sekolah menengah, cita2 asmaq bertukar nak jadi pakar optik sebab mata asmaq rabun. cita2 ini pun masih lagi tidak berubah. asmaq mungkin tidak boleh jadi pakar optik, tapi asmaq masih boleh menjadi penasihat penjagaan mata kan. kalau tak kat orang awam, penasihat dalam famili sendiri. i want all my famili have a good eyes.

pakar optik

bila dah masuk matrik, cita2 asmaq nak jadi pensyarah sebabnya asmaq tak tau nak jadi apa lepas terpesong dalam bidang sepatutnya. so, asmaq nampak profesion pensyarah macam best je walaupun susah nak cuti. cita2 ni mungkin asmaq tak boleh bawak sebab asmaq kurang minat untuk mengajar dalam kuantiti yang ramai. tapi asmaq masih lagi berminat untuk menjadi pensyarah, PENgurus Syarikat Yang suka mengARAH (PENSYARAH)...hahaaa 

pensyarah

di alam universiti, bila asmaq dapat major Human Resource....asmaq tak tahu goal asmaq ape. tapi dalam diri nak meniaga, jadi businesswoman. asmaq bercita-cita nak buka satu restoran yang unik yang tak de lagi kat malaysia ni. tapi itu mungkin untuk part tyme. buat masa sekarang asmaq bercita-cita nak jadi senior HR manager....asmaq dah mula suka kan bidang HR....seronok sangat belajar pasal pekerja, pengurusan organisasi dan macam2 lagi lah.

businesswoman @ manager

banyak kan cita2 asmaq.
so, about your ambition?
kalau yang cakap tak de cita2 tu...dia adalah pembohong besar!

AYUHLAH KITA BERUSAHA UNTUK MENGGAPAI CITA2!!!

Sunday, November 20, 2011

::Cuti...Cuti...tompang gumbira::

YAABEDAHBUDUUUU!!! 
cuti skoloh doh laaa...nak main puas2....nok gi deghak puas2...
enjoy...enjoy beb...
terasa macam baru keluar dari penjara kan teman2.
asyikkkk..

hohooo! berangan je lah asmaq oi. saya sedar saya bukan budak sekolah lagi. 
kepada adik2 di luar sana especelli my little brother, isi masa cuti ni dengan benda yang berpaedah ye...jangan main redah je. holiday tak bererti untuk rehat and enjoy.
buku jangan dilupakan...amalkan sikap suka membaca ok adik2.

kali ni nak share aktiviti asmaq masa cuti midsem hari tu.
asmaq main masak2 kek dengan kakak sulung asmaq.
beria bebenor dia nak wat kek karamel.
pes tyme lah kira kami wat kek ni.

sebelum masak...kek karamel...sila bagi bintang untuk kami (^_^)

selepas masak...kek karamel

magic kan...ada kawah lak tengah2 tu...unik betul kek kami...kome boleh wat can ni???

selepas dipotong...kek karamel

sebenor benornya kek kami tak menjadi...
mungkin sebab wat marinque tu tak jadi, so adunan kek bercampur dengan adunan karamel.
marinque tak jadi mungkin sebab tangan kakak asmaq yang pecahkan telur atau pun ayam yang menghasilkan telur tu kot, aktif sangat waktu bunting sampai pecah telur kuningnya...
tapi ini boleh dikira cubaan yang berjaya jugak lah sebab kek kami habis dimakan.
sedap tak sedap lain cerita...yang penting habis masuk ke usus masing2.

resepi kek ni asmaq rujuk blog masam manis. meleleh air liur asmaq tengok blog dia.
kepada kakakku sayang...don't give up ye. nanti kita cuba lagi. kena cari teloq ayam yang tak aktif baru ok sikit kot.

Saturday, November 19, 2011

::Majlis Pertunangan Babam::

yeaaahh! asmaq kembali menggerakkan jari jemari di papan kekunci untuk melahirkan perkataan dalam blog.
dah lama tak bukak blog sampai tak hingat password sendiri.
but, walaupun internet di bumi UKM ni sooooooo slow, asmaq akan tetap berusaha menghupdate blog.
dah banyak kali duk tangguh  ni sebab tak boleh upload gambor.
fuh2! usaha lagi...uasaha lagi asmaq.

raya haji yang lepas, babam asmaq dah disatukan dengan pilihan hatinya.
baru mengikat, bukan disatukan rumah lagi...heheee
alhamdulillah.....dalam pertemuan yang singkat, mereka boleh menerima satu sama lain.
semoga ikatan pertunangan itu membuatkan mereka lebih mengenali dan memahami isi hati dan perangai masing2.

ma, kak niniey, be josh & ayoh
my ayah tu kena paksa duduk bergambar. bertuah babam josh dapat bergambar dengan ayah. bukan senang nak amik gambar with a busy busy man.

yang turut memeriahkan majlis~puteri2 Nuzam
kami berempat sepatutnya...sorang lagi my sister tak dapat join.

budax tecik pun ada..my niece
yang lelaki tu satu2nya adik asmaq...samada percaya atau tak, awal tahun hari tu dia masih gemok gedebab.
sekarang dah jadi kurus kering. usaha dietnya berhasil. cayalah!

Tok wan & acik ma
walaupon tok wan tak berapa sihat, tetap menggagahkan diri datang dari jauh untuk majlis pertunangan cucunya.
thanks for both of them...and also my tok ayah and my babam long...thanks a lot!

SELAMAT BERTUNANG

SEMOGA IKATAN ANTARA HAMZAH & NINIEY AKAN TERJALIN SEHINGGA KE JINJANG PELAMIN.
DAN SEMOGA PERHUBUNGAN MEREKA DIRESTUI DAN AKAN BERKEKALAN HINGGA KE AKHIR HAYAT

Tuesday, November 1, 2011

::Ponteng Kelas Again::

Selamat Pagi Dunia Alam Maya!!!!
ape kah misi hari ni?
asmaq punya misi hari ni ponteng kelas...
terpaksa bukannya sengaja...

hari ni asmaq perlu jugak balik ke tanah cik siti wan kembang.
gatal2 di badan semakin merebak teruk...tak tau punca nya ape.
jumpa doktor kat sini pun dah fade up, suruh try ubat dia bagi dulu...kalau tak berkesan baru datang balik.
soalnya asmaq tak tahan gatal doktor.
tomorrow i'll check with other doctor.
and then maybe go to pakar kulit.

hope i can change my date of ticket.
ya Allah! permudahkanlah segala urusanku hari ni....

Friday, October 28, 2011

::Sikap segelintir Pelajar IPT::

AWAL SEMESTER

kita enjoy! 

nak gi sana...nak gi situ....nak beli itu...nak beli ini...layan facebook, twitter, blog, movie....
assignment??? lex luuu...lambat lagi tarikh ngantornya.

PERTENGAHAN SEMESTER

focus for mid exam

alaaa... sibuk ngan mid exam la. sabar ye assignment, nanti den buat. due date lambat lagi...
lepas exam nak pi tengok wayang dan jalan-jalan lah...nak hilangkan stress 

AKHIR SEMESTER
Stress tahap gaban

omakkk...banyak nye keje...!!!! kejamnya! final exam lagi. mana sempat nak siapkan semua. apa la pensyarah ni bagi keje banyak2....tak tido la nampak gayanya, terpaksa jadi zombie universiti...
makan pun ala kadar je, duit kering sudahhh....

WAKTU TERIMA RESULT EXAM

so sad

nyesalnya tak study awal-awal...
ok, next sem aku akan study sungguh-sungguh...tak mao enjoy-enjoy lagi

Tuesday, October 25, 2011

::Masak Lagiiii::

sekarang asmaq nak share masakan asmaq.
datang mood memasak lak semalam.

Dinner semalam
nasi + sup tolur simple

dinner semalam asmaq masak nasi berlaukkan sup telur simple.
asmaq main hentam je masaknya, takde amik dari mane2 resepi pun....buat ala2 sup telur.
caranya, didihkan air, masukkan carrot dan kentang serta pati ayam kiub...
bila benda2 tu dah empuk, masukkan sosej dan tolur goreng...finish!
senang kan? semua sukatannya main hentam je.
goreng tolur pun dalam rice cooker. caya tak?

Lunch today
kentang salut mayonis

haaaaa.....kentang salut mayonis ni asmaq amik resepi dari M. Zul dalam MHI semalam.
simple sangat...asmaq tak tau nama resepi dia ape, asmaq letak la "kentang salut mayonis".
M.Zul letak perahan lemon dalam mayonis, tapi asmaq letak sos cili...lemon tarak la.
kentang tu kena rebus dulu, taruk garam sikit waktu rebus.
dan asmaq tambah sosej...sedap...sedap!

mayonis + kentang + sosej

alang2 amik contact lens semalam, pi la beli bahan2 ni sekali.
mula2 tak terlintas pulak nak wat benda tu.
tapi dah ternampak kentang, terus teringat resepi M.Zul.
senang dan mudah dan sedap dan kenyang.
yummy...yummy
Selamat Mencuba!

::My Contect Lens Sampai::

Selamat Pagi Flora dan Fauna (^_^)
Happy Deepavali to all yang sedang menyambut perayaan deepavali hari ni.
semua cuti hari ni....syoknyaaaa!

semalam i take my contact lens.
dah tiga minggu order, baru siap...jarang kot orang guna contact lens ni.
asmaq order yang toric punya. colourless je, khas untuk silau yang tinggi.
kalau yang berwarna takde lah yang jenis toric ni.
daripada dulu lagi duk cari contact lens yang ada silau. 
akhirnya dapat jugak....

My Contact Lens

asmaq beli dua kotak sekali gus sebab power mata kiri kanan asmaq jauh beza.
terpaksa lah beli dua, boleh lah tahan enam bulan tu.
ada tiga pasang satu kotak.
heheee
beli sekotak solution je dulu.
solution beli yang mahal, so kena test dulu lah.
sebelum ni guna yang complete punya.

Monday, October 24, 2011

::My Freinds Konvo::

Bersua kembali kita dalam rancangan.....rancangan...Pelayaran Kehidupan.
haish! sejak dua menjak ni malash betul lah nak hupdate belog.
hari ni just nak share gambor...blink2!!!
gambar kenangan kawan2 asmaq yang dah konvo dan bakal konvo.

16 oktober 2011, cik ejah konvo...
tapi kami tak sempat nak jumpa dia walaupun dah berjaya menjejaki UPM...
terasa macam rusa masuk kampung je...terpinga-pinga sebab first time masuk UPM.
never mind, walaopon tak berjaya jumpa dan bergambar dengan cik ejah, kami bergambar lah kami2 je.
tak boleh tunggu cik ejah kuar waktu tu sebab nak kejar ke shah alam pulak...

Cik Asmaq & Cik Ita @ UPM
(kebetulan pulak jumpa fakulti kita kan cik ta)

25 oktober 2011 iaitu esok, cik ita pulak yang kovo.
sorry frend, I have class tomorrow. tak dapat nak tengok you berkonvo.
tapi asmaq dah tengok cik ta amik jubah kan, kira sama lah tu ye.
tahniah fren! semoga kamu berjaya dalam menggenggam ijazah kelak.

Ni hadiah untuk cik ta...orang nak bagi hadiah betul tak mo

with my old frend (kalau di trancelat akan jadi kawan tua saya).
Cik asmaq, Cik ita, Cik miey

kebetulan pulak kami balik bercuti di hujung minggu...tu yang dapat bergambar sama2.
kalau tak, tak merasa la nak bergambar dengan jubah UITM...hik3
tasik GM jugak yang menjadi lokasi untuk shooting.
nak pergi banyak2 tempat dah tak sempat sebab pekena ais krim setinggi gua sorang2 kan...

next, tunggu giliran cik miey berkonvo pulak...then asmaq.
hooo yeah!!

Tuesday, October 18, 2011

::Sentiasa di uji::

I don't know what to say sekarang ni...
terasa macam ibu kehilangan anaknya...tapi asmaq masih waras lagi.
zaman teknologi ni sangat mencabar...semua perlu guna teknologi.
nak berhubung pun perlu guna teknologi...susah kan kalau tak de kemudahan teknologi.
macam keadaan asmaq la sekarang ni...terkapai-kapai...banyak termenung (fikir ape pu tak tau).
hanya Tuhan je tau perasaan asmaq sekarang, dan perasaan asmaq di waktu kejadian, dan perasaan asmaq petang tadi, dan perasaan asmaq semalam....
terasa macam kena hempap dengan batu seberat 6 tan je...ujian datang bagaikan ribut taufan.

di sebalik ujian yang Allah s.w.t berikan, mesti ada hikmahnya kan...cuma kita tak tau bila hikmahnya akan dapat. mungkin hikmahnya adalah asmaq selalu mengingati Allah s.w.t... ye la kan, tyme susah baru kita nak teringat kat Tuhan kita. tyme senang lupa diri.

Alhamdulillah...petang tadi asmaq pergi block no lama, dan masih menggunakan nombor yang sama. tapi masih tak leh contact sape2 sebab tak ingat nombor dan asmaq perlu jimatkan bateri fon yang kawan asmaq bagi pinjam ni sebabnya tak de charger. dan alhamdulillah juga...asmaq sempat beli tiket bas. plannnya nak balik naik train, tapi tiket habis dah... harap2 fon ni dapat bertahan hingga asmaq balik rumah minggu ni....

akhir kata dari asmaq, jangan sesekali leka dengan dunia dan jangan sesekali cuai. kepada kaum2 wanita, jaga diri dan maruah dan juga pergaulan. hati manusia kita tak boleh baca samada baik atau jahat....so, jagalah diri dan yang penting sentiasa ingat Allah s.w.t.
kita sentiasa di uji utuk melihat samada kita ni betul2 beriman atau tidak....
wallah hu a'lam~

Monday, October 17, 2011

::Test::

Entri ini untuk percubaan!!! nak test boleh post ke idok....
soalnya FB asmaq macam tak berfungsi...yang herannya, benda lain boleh bukak and boleh nak post.
nak kata tenet lembab, emel asmaq boleh anta.
tak faham la FB ni...nak post x bleh, komen tak boleh, like tak boleh, nak approve kawan pun tak boleh...

tersangat-sangat tension....handphone asmaq hilang. semua guna FB untuk berhubung...tak cek langsung emel yang asmaq anta..... nak bagi tahu suruh cek emel pun dah memang tak boleh.
sekarang hanya emel je yang boleh asmaq guna untuk berhubung.
sooooooo sad....

Sunday, October 9, 2011

::Anda bangga Menjadi seorang Muslim?::

Today I want to share story from someone.
someone yang telah berubah dari free hair kepada menutup aurat sepenuhnya.
dia cakap, dulu masa dia free hair, semasa bertugas di luar negara, ada muslim di sana pernah tanya dia satu soalan.

muslim: kamu tidak bangga menjadi seorang muslim?
someone: of course I'm proud to be muslim....
muslim: so, why you not wear a hijab? ia tidak menggambarkan ciri2 seorang muslim. kita terpaksa pakai hijab sebab kita orang muslim.
someone: ????

*lebih kurang macam tu la dialog yang dia cakap....kepada orang yang berkenaan, sorry, i take your story for sharing with all muslim.

so, renung2 kan....kalaulah kita ditempat someone tu, apa perasaan kita waktu ketika itu.
selalu je kita dengar orang yang free hair cakap "aku tak nak la jadi hipokrit pakai tudung, walhal aku free hair".
jadi dia juga hipokrit dalam beragama Islam. tidak menutup aurat, walhal dia seorang muslim. am I right?
dalam dialog di atas, muslim tu cakap kita TERPAKSA pakai tudung....daripada terpaksa akan menjadi biasa. kalau nak tunggu hati ni betul2 ikhlas dan terbuka untuk pakai tudung, memang kita tak tahu bila. mungkin sampai mati kita rasa tak ikhlas pakai tudung kan.
Ingatlah! jangan tunggu sampai hati kita ikhlas, paksakan diri sebab kita adalah seorang muslim....tuntutan agama menyuruh kita menutup aurat, jika kita ingkar akan ada azabnya kelak.

selamatkanlah saudara kita...sentiasalah nasihat menasihati kerana manusia ada sifat LUPA.
ya Allah, selamatkanlah akidahku dan akidah keluarga ku serta akidah umat Islam supaya tidak terpesong.
Alhamdulillah, aku bersyukur kerana dilahirkan sebagai seorang muslim. I'm proud it...


From  My Heart: semua itu peringatan untuk diri sendiri juga!
hati manusia mudah tergoda dengan pujukan syaitan jika iman kita tidak kuat.

Friday, October 7, 2011

::Ikutlah sunnah yang Betul::

kita selalu menggunakan bahasa inggeris (nak bagi kellass gitu) untuk menyapa orang, ucap selamat tinggal dan macam-macam lah....tapi lebih baik kita menggunakan bahasa arab untuk ucapan2 semua tu kerana di sebalik maksudnya adalah kita mendoakan orang yang kita sapa atau yang kita jumpa.


#today I'm soooooo dipressed!!!! so, i could say Astaghfirullahal 'azim....

Wednesday, October 5, 2011

::Hukum Mengukir Tangan dengan Inai::

Bagaimana pula hukum memakai inai yang berukir di tangan. Sekarang ini ramai perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan berupa awan larat ataupun daun. Kita lihat dan nilai berdasarkan hadis Nabi ini :

Dari Ibnu Umar r.a katanya: "Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan. Dan Baginda mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu." [hadith bil. 2003 : Sahih Muslim]

Dari Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain,wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain, wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)" [hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari]

Jelas Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz: "Inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu adalah kategori tatu,kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul di hujung jari."

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

- Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.

- Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan.

Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

-Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

Jangan sampai kita menolak syariat semata-mata untuk mengikut adat. Apa gunanya kita beragama Islam, apa gunanya kita bermazhab jikalau kita tidak mengikuti syariat dan hukum yang telah ditetapkan. Sama-sama kita renungkan wahai pembaca yang budiman..



sumebr:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1637872031578&set=a.1470190479644.2071029.1380080408&type=1&theater

Tuesday, October 4, 2011

::Asmaq dan Kitar Semula::

Kitar Semula merupakan proses menukarkan bahan lama kepada bahan baru.
tetiba je kan bagi konsep kitar semula....sebenaunya asmaq duk buat proposal pasal kitar semula. subjek pilihan bebas....I love environment, that's why I take this subject as my PB.

kalau diperhatikan sekarang, UKM sedang rancak menjalankan kempen kitar semula. di setiap sudut fakulti pasti ada tong kitar semula. di kafe kolej asmaq sendiri pun dah tak guna polistrin, tapi guna kertas yang keras untuk tapau makanan dan kena bayar 20 sen ya kalau nak tapau....
tapi adakah ia berkesan? adakah warga UKM memberi kerjasama? that is my issue...tengok tong macam hiasan je.

kalau merujuk statistik malaysia, kitar semula kat sini 15% je berjalan. tapak longgokan sampah pulak semakin bertambah. cuba bayangkan jika malaysia ni dah tak de tempat nak longgok sampah. terpaksa longgok sampah berdekatan dengan rumah kita....sape yang susah? kita jugakkkk.....euuuwww...mesti bau busuk.

so, moh ler kita menjaga alam sekitar dengan mengamalkan 3R (reduce, reuse, recycle). tak susah pun....cuma asingkan bahan buangan yang kita nak buang tu...kalau rajin dapatlah habuannya dengan menjual bahan2 kitar semula ni.

dan asmaq juga sedang berusaha memberi kerjasama dalam mengitar semula..
tapau nasi pun dah jarang sebab beli lauk dan masak nasi sendiri (shhhh...ini rahsia)... masak waktu2 kelas tak padat la....kalau kelas padat, makan terus kat kafe...tak perlu nak tapau2
caye tak...caye tak...

bahan yang nak buang asmaq kumpulkan dulu dalam bilik sebab tak tau nak buang kat mana

setiap kolej di sini sekarang tengah compete pasal recycle dan asmaq ditugaskan untuk menyediakan tempat untuk buang bahan2 recycle dalam blok asmaq ni.
I have no idea how to do it. takkan nak beli kotak, then letak kat ruang tamu tu...kalau kumpul duit tak pe jugak...but not easy to collect money from people in this 'house'.
I don't know who is my neighbour.....so sad!

If I already start for recycle...how about you all?
Ayuh!! selamatkan bumi kita dengan mengamalkan 3R

Sunday, October 2, 2011

::Kerana Diriku Sangat Berharga::

Alhamdulillah....hari ni asmaq rasa sangat sangat sangat sangat sangat bertuah kerana dapat menyertai program Fit & Fabulous Carnival yang diadakan di pusanika UKM hari ni.
dari 8.30 hingga 5.30 lebih asmaq dapat setiakan dengar talk2 dan forum dalam program ni tanpa ada rasa ngantuk....bangga rasa diri ni sebab tak ngantuk dengar talk.

kalau mengikut perkiraan, rasanya ni la pertama kali asmaq dengar forum sepanjang duduk di UKM. teruk kan?
tapi alhamdulillah tergerak hati asmaq kali ni nak dengar forum dan secara tak langsung terbaca poster di bus stop depan PTSL. kalau tak kerana menunggu bas lama sangat, takkan baca kot poster besar2 A4 ni.
dan asmaq tak tau pun pengisian dia ape sebenarnya...yang tertarik adalah tajuk forum " kerana dirimu begitu berharga". ahli panelnya pun menarik dan tertarik iaitu dr. Syarifah, ustazah Syarhah (penulis novel) dan Farra Adeeba (selebriti) serta moderatornya pun menawan, tak ingat namanya. semua panel2 ni nampak jernih je muka, yang mendengar pun terasa sejuk je dan terus menusuk ke kalbu segala perkataan yang dituturkan.

moderator dan doktor cute, dr. syarifah

tudung hijau adalah ustazah syarhah (kabur je gambo, kalu tak boleh tengok keanggunan depa)

sape tak kenal Farra Adeeba ni? kalau tak kenal memang nak kena bagi minum kopi O dan nasi lemak sebungkus

Bukan itu saja, kami juga disajikan dengan talk pasal kanser payudara dari dr. Izza dan talk kanser serviks, kanser rahim, fibroid dan adik beradiknya lah, yang disampaikan oleh en. Adzman.
segala persoalan asmaq telah terjawab dalam program ni...THANKS TO ALL!!!
dan sedikit sebanyak dapat membantu masalah asmaq alami sekarang.
 dan dan dan asmaq ada mintak untuk LI di situ...di mana?
Bak kata artis, biarlah rahsia....nanti betul2 dapat tawaran tu baru asmaq kongsi di sini.
kalau asmaq dapat LI di situ, insyaAllah asmaq akan diserap terus...insyaAllah.

secara keseluruhannya, memang puas hati sangat dapat join tadi, free pulak tu walaupun rasa segan sebab tengok ramai yang bertudung labuh je. tapi niat kita nak mencari ilmu, buat ape nak segan, bukannya kita telanjang kan....
alhamdulillah asmaq dapat semangat dari forum tadi untuk berubah. sebelum ni tak de kekuatan sebab tak de pendorong, rupanya pendorong kita adalah di majlis2 ilmu macam ni.
orang yang dari seksi boleh berubah menjadi muslimah sejati, why not me? hanya sedikit je perubahan luaran yang perlu asmaq lakukan iaitu menjaga batas2 aurat antara sepupu2 lelaki dan abang2 ipar....kalu perubahan dalaman tu banyak lagi yang asmaq perlu belajar, asmaq masih jahil lagi tetang agama sendiri.
harapan asmaq agar asmaq betul2 menjadi mawar yang harum dan sentiasa segar.

untuk menjadi mawar yang segar atau istilah senang adalah sihat, asmaq pi beli satu minuman ni kan....mahal beb...tapi apa salahnya kan kalau kita berkorban duit untuk menjaga tubuh badan. badan kita bukan hak milik kita, so jaga lah hak milik yang diberi pinjam ni betul2....kalau boleh beli gadget mahal2, pakaian banyak2, pi enjoy sana sini...takkan nak beli makanan kesihatan yang ciput ni pun tak boleh kot...

Green Fit produk Avail beauty...untuk menurunkan berat badan dan mengatasi masalah sembelit (ececee...promote produk orang lagi)

sambil berblog, sambil minum benda alah ni...warna hijau
segalanya warna ijau lah....I like it

kalau tengok bahan2 minuman tu memang takut nak minum sebab dia campur macam2 buah...tapi baunya sedap sangat dan rasanya ada rasa epal.
asmaq minum untuk atasi sembelit je bukan untuk kurus cam papan playwood tu.
sebelum ni rasa seronok tau sebab 'melabur' seminggu sekali, tapi ropenye dia akan memberi kesan teruk kepada usus kita...yang normalnya 'melabur' sehari sekali...sehari sekali ye.

panjang bebenor asmaq tulis naa..ada gaya penceramah motivasi idok?
akhir kata dari asmaq,  jagalah maruah kita, agama kita, dan carilah ilmu...carilah ilmu yang mendekatkan diri kita kepada Allah s.w.t.
hanya diri kita sendiri yang mampu untuk melakukan perubahan.
sama2lah kita berubah untuk mencari redha Allah s.w.t.
Asmaq ingin berubah kerana asmaq baru rasa yang diri asmaq sangat sangat sangat sangat berharga.
INGAT!!! hidup kita di dunia ini sementara sahaja.

Thursday, September 29, 2011

::Kematian tiDak menGenal Usia::

hari ni suasana sepi menyelubungi dipelusuk lobi Kolej asmaq.
ingatkan ada majlis ape2...raya ke...tapi muka masing2 tiada senyuman dan terpancar kesedihan.
rupa-rupanya kolej kami kehilangan seorang penghuni yang merupakan harapan kolej.

orang yang asmaq kenal dan merupakan ajk asmaq waktu dinner sem lepas.
dia seorang yang sangat ringan tulang dan menghormati seniornya.
sekarang terbayang-bayang senyumannya....macam tak percaya semua ni menimpanya.
bukan setakat kolej terasa kehilangannya, malah fakulti juga turut merasa sebab dia seorang student yang cemerlang...tiap-tiap sem dia dapat dekan.

tapi Allah s.w.t lebih menyayangi nya.....dia pergi dalam usia muda, lebih kurang 20 tahun umurnya akibat kemalangan pagi tadi.
kita hanya meminjam nyawa....kematian itu pasti dan tidak kira usia.
yang hidup perlu meneruskan tanggungjawabnya sebagai khalifah di muka bumi ini.

"Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman"
Al-Fatihah

Tuesday, September 27, 2011

::di Hari k0nv0keSyen::

euuuuwww...selamat sudah menjalani majlis konvokesyen semalam dengan menyarung jubah ungu.
hari yang hot, hari yang paling bahagia, hari yang penuh makna.....
ops...ops...semalam bukan asmaq yang konvo, anak saudara kepada tok saudara asmaq yang konvo (tak reti nak mention hubungan persaudaraan kami)....senangnya sedara je lah.

suasana semalam agak tegang sebab dia ada sedikit tekanan. masalah tak diduga datang tanpa diundang.
kesian tengok dia. kalau asmaq tempat dia semalam kompem2 menangis. ape tak nya, dah la penat...ramai orang lagi...masalah pulak datang gedebuk....pusing2!
tapi k.naida sangat sabar juga orangnya, masih mampu tersenyum untuk orang2 di sekelilingnya.
dan tak habis mintak maaf kat asmaq semalam sebab kami tak sempat nak borak lama2. asmaq tak rasa ape2 pun, cuma kesian je. dan asmaq faham situasi k.naida semalam. asmaq datang cuma untuk menyibuk dan mengambil sedikit kegembiraan orang2 konvo ni...heheee

with k.naida dan k.husna...next year asmaq dan k.husna pulak yang akan konvo

diapit oleh k.naida dan k.hyeda (mataku terpejam pulak...silau) .....k.hyeda baru lepas konvo sehari sebelum ni.

itulah graduan penghuni borhan. dah tak de dah senior asmaq di burhan....
semoga mereka akan berjaya dalam mendapatkan pekerjaan yang sesuai.
yang k.naida kompem2 jadi cikgu sebab dia dapat biasiswa cikgu....semoga akak tabah dan tenang dalam menempuhi hari2 akan datang.
congratulations!!!!!

tabung untuk belajar ---->