Pages

Thanks my follower (^_^)

Wednesday, March 30, 2011

::Antara Projek dan Thesis::

Antara projek dengan thesis, yang mana anda rasakan senang???
mesti la projek kan....
projek ni macam mana? thesis ni pulak macam mana?

what i know about thesis, mereka kena pilih satu tajuk dan buat secara individu.
buat macam mana i don't know la, kerja mereka akan dibukukan

~thesis oh thesis~

tapi nampak macam susah je nak buat thesis ni. buat sorang2 mesti stress kan
dah la buat mase kita last sem
pastu thesis tu kena sentiasa di'cek' oleh pensyarah
kalau pensyarah tak puas hati, kena lah baiki balik.....susah kan
tengok senior2 kat burhan ni semu stress termasuk sedara saya sorang tu
nak tegur pun takut
dorang kena anta thesis last jumaat ni
bekerja keras la dorang...tdor tak cukup, makan tak sempat, mandi tak basah
dah macam jatuh cinta dengan thesis plak kan.....
kalau tak dapat siapkan, tak grad la depa ni
susah kan....kesian tengok depa

alhamdulillah....kos saya kena buat projek, tak perlu buat thesis
kat UKM ni rasanya kos accounting & business je kot yang kena buat projek
tapi tahun depan akan berubah, kos bisnes dah kena buat thesis....syukur sangat2 terlepas dari perubahan ni
setiap subjek major kami ada projek.....kalau subjek major lima, lima lah projek yang kami kena buat
setiap projek kami  kena interview syarikat untuk dapatkan maklumat, then buat report
interview bukan satu company setiap projek....kalau projek IR, kami kena interview at least dua jabatan
projek paling besar untuk majoring HR adalah projek subjek teori organisasi
kami kena cari syarikat yang melakukan Joint Venture dan buat lawatan sambil interview
group saya pilih syarikat scomi

~lawatan ke scomi~

bunyi macam senang je kan...buat inetrview je, pastu buat report
tapi part yang paling susah nak dapatkan kerjasama darida syarikat tu yang susah
terutama syarikat besar2 macam scomi
selagi kami tak dapat interview, tak dapatlah nak gerakkan report tu
dan interview ni makan kos yang banyak juagak....minyak keta lagi, nak beli cenderahati lagi, bayar tol...
untuk projek besar ni, ada satu group tu baru dapat interview syarikat hari ni
report dah nak kena hantar jumaat ni....semoga mereka sempat siapkan semua
tapi yang senangnya kami buat projek secara kumpulan
yang tak sukanya kena present pulak projek tu...
subjek IR la yang tak tahan nak kena present minggu depan
senior cakap, pensyarah akan tanya bertubi-tubi pasal hasil kajian kami tu
markah kami paling banyak terletak kat projek
harap dipermudahkan segala usaha kami

for my opinion, project is better than thesis.....better untuk kos bisnes la
sebab projek kita buat secara praktikal dan mengikut teori yang kita belajar
dengan interview, komunikasi lebih baik dan kita lebih yakin berdepan dengan orang atasan
kita juga dibiasakan dengan berhubung dengan orang2 atasan seperti pengurus
dapat la tambah pengalaman....dan senang nanti nak gi interview untuk dapatkan kerja

secara kesimpulannya, nak cakap minggu ni adalah minggu yang busy sebab masing2 kena hantar projek dan thesis
orang2 yang saya jumpa minggu ni semua dengan mata yang bengkak sebab tak cukup tidor
terpaksa korbankan masa tidur untuk siapkan semua sebelum due date jumaat ni
dan tyme2 ni la pensyarah sibuk nak buat kuiz kan
good luck for all...
moga semua berjalan lancar seperti apa yang dirancang
stress adalah perlu....yeah!!!!



No comments:

tabung untuk belajar ---->