Pages

Thanks my follower (^_^)

Sunday, May 13, 2012

::Hati-hati Bersosial::

bila lapar...kita post statement..
bila kenyang pun kita post statement..
bila marah kita post statement...
bila sakit pun kita post statement...
pokoknya, setiap aktiviti kalau boleh nak wat statement kan...???

post statement kat mane??? 
post statement kat laman sosial...
tak salah kita nak bersosial melalui alam maya...
tapi kita mesti ingat....tak semua benda kita boleh kongsi...kita semua ada maruah dan hak tersendiri.
jangan jadi seperti orang yahudi....bila mereka ingin mengadu apa2 masalah...mereka akan tulis di kertas dan di masukkan dalam 'wall' dimana memang khas untuk mereka mengadu ape2 masalah (tak ingat plak saya baca kat mana pasal ni...kalau salah tolong betulkan)....
tapi yang saya nak tekankan di sini...kita sebagai orang Islam...bukan 'wall' (laman sosial) tempat kita mengadu...Allah s.w.t. Maha Mendengar...hanya Dia lah sahaja tempat untuk kita merintih dan mengadu...

ingatlah! setiap perkataan yang kita keluarkan akan menggambarkan diri kita....gunalah laman sosial dengan berhemah dan bertujuan untuk berdakwah dan saling mengingati....
kadang2 kita tak sedar yang kita telah membuka aib sendiri dengan status yang kita lakukan...
dan kadang2 kita tak sedar yang kita telah melukakan hati beratus-ratus kawan, dan mungkin beribu-ribu....padahal status kita hanya menuju kepada seorang sahaja...dan mahu melepaskan marah kepada seorang sahaja....
tapi kita mesti ingat! ramai mata2 yang sedang membaca status kita....pernahkah kita terfikir...apakah pandangan mereka bila mereka baca status kita yang berbentuk perli/amaran kepada seseorang????

dan ingatlah manusia! laman sosial tidak sesuai untuk anda meluahkan perasaan dan melepaskan kemarahan...kerana kita mempunyai ramai friend di situ dan perasaan manusia ni semua tak akan sama...
semua pasti tahu kan...bukan senang nak jaga hati orang....jadi jagalah hati kita supaya tidak menjadi busuk...

dan juga...ingatlah manusia! janganlah disebarkan segala keburukan orang atau fitnah yang ada melalui laman sosial...tambahan lagi, jangan sebarkan benda yang tiada kepastiannya...
apa yang saya lihat, manusia ni suka sebarkan gambar2 atau video2 yang menunjukkan keburukkan orang di laman sosial...terutama orang yang popular macam artis la jadi mangsa. 
tidak kah kita terasa bodoh dengan menanggung dosa orang yang mengeluarkan gambar2 atau video2 tak berkenaan, dengan hanya membantunya 'share' benda2 tu????

jadi...marilah kita saling mengingati....kerana manusia ini mudah lupa!!! 
setiap perbuatan yang kita lakukan mesti beradab...
jika kita tak boleh jaga hati orang....jagalah kelakuan kita....
hati orang memang kompem2 la tak boleh jaga sebab hati ni kan duk dalam badan...masig2 jaga lah hati masing2 kan....
jagalah perlakuan anda di laman sosial...BERHATI-HATI BILA MENGELUARKAN KATA-KATA...
berkawan biar berpada-pada...berlawan jangan sekali...
ingat pesan nenek ni ye cu!!!

No comments:

tabung untuk belajar ---->