Pages

Thanks my follower (^_^)

Tuesday, July 24, 2012

::Mengajar sambil Belajar::

4 ramadhan bersamaan dengan hari Selasa...
dua hari sudah saya menjadi guru memandu kepada kawan2 saya yang ada lesen, tapi takut nak bawak kete.

hari ni terasa teruk sikit....nak tercabut jantung saya bila pelajar saya....pelajar??? 
yep, pelajar...pelajar saya hari ni nak naik bukit tinggi....siap mahu berhenti tengah2 bukit lagi.
apabila guru yang melatih mereka tu pun tak berapa profesional, jadi berlakulah kekalutan sikit. kete yang dipandu mati ditengah-tengah bukit. bertambah cuak dia apabila ada kete yang datang dari arah belakang.
dengan slambernya terpaksalah saya bagi signal tangan suruh orang di belakang gerak dulu....Fuh!! dup dap dup dap jantungku.
tapi kira ok sikit la berbanding hari pertama...ada improvement!

tapi yang masih tak berjaya adalah bila belajar parking....nak wat cane? orang yang mengajar kete tu pun masih tak lulus2 lagi parking petak 'straight' walaupun dah bertahun boleh bawak kete. macam ketam mengajar anaknya berjalan dengan betul la kan....
tak pe..tak pe... mengajar sambil belajar ye!

apepun hari ini adalah dalam sejarah...pertama kali saya kena sekat kat JPJ....polis trafic pun tak pernah sekat saya tau!
tapi sebenarnya dah banyak kali kena sekat dengan JPJ...tapi waktu bawak motor la. ini kali pertama dia sekat waktu saya bawak kete....orang sama lak tu yang mintak cek lesen saya.
ingat lagi...kali pertama dia sekat saya, mintak tengok lesen...waktu tu saya tingkatan lima. siap2 cek lesen, dia tanya saya, "awak orang sini ke?"...jawab saya, "ye, orang sini. kenapa?"...dia jawab balik,"tak bunyi slank kelantan pun"...dalam hati waktu tu "dah kau cakap luar dengan aku, aku cakap la luar jugak".
tapi hari ni dia cakap ada slank kelantan sikit....dah bertahun duk sini, kompem boleh speaking qlate punya. hari ni tak berapa layan soalan dia sebab tak berapa jelas apa yang dia cakap.
Hello bro JPJ...takkan tak kenal2 lagi muka saya yang comel ni (kalau terasa nak muntah, sila muntahkan segera...jangan risau, takkan batal puasa). kalau nampak saya, jangan la sekat. nebes tau!

Pandu Smart, Jiwa Selamat

apa yang saya harapkan adalah semoga anak didik saya dapat pandu kete waktu raya nanti. saya tak nak dah jadi supir kome. nak letak jawatan dari menjadi supir dah (^_^)
teruskan usaha girls!!!

No comments:

tabung untuk belajar ---->