Pages

Thanks my follower (^_^)

Saturday, July 17, 2010

COUPLE

couple? ape makne couple? cam ne ye kte bleh bercouple? adakah kte yakin yang pasangan kte tu akn jd husband/wife kte?
urmmm...may be orang yg couple terasa diri kekosongan @ pasangannya lebih mengambil berat & memahami persaannya....knape? tak de ke kawan sejenis yg mengambil berat, yg paham perasaan, yg dapat mnemani kte ketika suka duka...susah kot nak dpt kawan cam tu kan. tapi adakah kawan bukan muhrim kte tu jujur, ikhlas?

kenapa asma tiba2 kluarkan topik ni?
sebab asma slalu dapat soalan ni "awk ada bf tak?"
jawapan yg slalu diberikan " xde. dan tak pernah couple"
dia balas balik " tipu laaa...tak caye ah"
kenapa? perlu ke couple tu? adakah couple tu mnunjukkan kte matang? asma dah bosan la dgn soalan tuuu...

kalau bleh asma tak nak couple dan asma tak nak tgk kawan asma couple.....tapi nak buat cam ne kan, couple dah jadi mcm satu kewajipan...majoriti kwn asma dah couple....asma pun tak tau nak bg nasihat cam ne...asma ni bukan banyak sgt tau pasal agama...skang asma hanya mampu tengok & dengar je....dulu asma pernah tegur sorang kawan..."awak tau, kte berckp dgn laki mlalui telefon tu pun dah haram...klu nak cakap psal hal penting tak pe jgk...knape kte perlu luahkan persaan kte kat laki? kwn kte ni mmg xleh dpercayai ke?"
dia kata "asma tak faham sbb tak pernah mrasai lagi...nnt asma akn lalui smua ni...kwn dgn bf tak same.."
haish...asma pun tak tau nak cakap macam mne dah...skang asma diam je....tapi asma slalu bg nasihat & mengingati kwn2 rapat yg kat sekolah dulu...diorang bleh terima dan majoriti tak couple lg...alhamdulillah! kami saling mengingati dan saling berhubung utk mengisi kekosongan diri....tapi kadang2 mmg la rse kosong sbb masing2 sibuk dgn bidang masing2....tapi kte perlu bijak mngawal nafsu....jgn disebabkan kerana kekosongan itu kte memilih utk bercouple...kerana mesti la pasangan kte akn habiskan mase dgn kte...menghilangkan boring kte...biasanya pasangan sanggup buat ape je....pernah kah kte terfikir...adah mreka jujur, ikhlas? kte pun tau dia buat smua tu sbb dia syg kte...tapi adakah kasih-sayang itu halal dan berkekalan?

Kalau sekadar sebut Allah SWT berfirman: “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).” Surah Al-Israa’ ayat 32 tu, semua orang tau.


tapi adakah diorang paham maksud surah ni? memang la couple tu bukan zina....tapi kte menghampiri zina....duduk bersebalahn dgn jarak yg dkat tu pun dah menghampiri zina...


asma tak nak cakap banyak...nanti ada plak yang tak betul....kalau ada yang tak betul, tolong perbetulkan....asma harap asma & sahabat2 dijauhkan dr maksiat dan perkara yang keji....smoga asma dipertemukan dg orang yg dapat brikan didikan agama kpd asma dan dpt membingbing asma yang jahil ini...tp bukan couple, klu bleh kawin terus...hehehe

No comments:

tabung untuk belajar ---->