Pages

Thanks my follower (^_^)

Friday, April 5, 2013

::Tentang Cinta..I l0ve U::

"Manisnya bercinta selepas nikah"..."Kekasih saya adalah Dia yang Maha Esa"..."Saya mahukan Imam/Makmum yag soleh dan solehah".
Itulah ungkapan remaja-remaja kita bila melihat kawan sebaya berkahwin atau apabila diajukan soalan,"bila kau nak tamatkan zaman bujang?".
Menuturkan kata-kata itu sangat mudah. Tapi adakah kita merealisasikan kata-kata kita? Tepuk dada tanya Iman.
Baru-baru ini saya meluangkan masa mendengar ikim.fm yang waktu itu ustazah Syarha (Idola saya) sedang berbicara tentang "I l0ve You Allah". MashaaAllah..sangat senang nak ungkapkan perkataan I love You Allah. Kalau ungkapkan perkataan "I love you" kat seseorang, pasti dia suka kan...senyum memanjang je. Tapi hanya dengan meluahkan kata-kata tanpa membuktikannya, adakah Allah swt suka? Jika kita hanya meluahkan kata-kata sahaja tanpa mengekspresikannya, itu bermakna kita belum betul-betul sayang kepada Allah swt.

How to show I l0ve You Allah? Hanya dengan lima perkara:-
1. Kenali Dia
2. Baik sangka pada-Nya
3. Cintai apa Dia cinta
4. Kita benci apa yang Dia benci
5. Kita agung-agungkan Dia 
(Perkongsian daripada ustazah Syarha)

Subhanallah...Mudah kan? tak perlu nak gadaikan maruah..Tak perlukan tenaga yang banyak..Tak perlu keluarkan duit. Kita pasti tak akan dikecewakan. Pasti!!!

Seperti mereka yang sedang tertekan dengan orang disekelilingnya yang ingin melihat mereka kahwin, saya juga kadang-kadang ada perasaan tekanan itu. Ada je orang datang menawarkan diri untuk menjadi orang tengah dalam memperkenalkan seseorang. Sangat-sangat menghargai usaha mereka-mereka yang membantu dalam mendapatkan jodoh. Terima kasih! Saya menyambut usaha itu, tapi mereka tidak tahu apa yang terbuku di dalam hati ini. Saya ingin memegang teguh tali prinsip pergaulan antara lelaki dengan perempuan. Berkawan boleh, bukan berkasih. Saya masih ada wali, nak kenal lebih-lebih boleh jumpa wali saya. opsss! terlebih sudahhh....
Hati ini belum dinodai dengan cinta tidak halal. Never and ever. Berharap sangat Allah swt sentiasa melindungi maruahku daripada ternoda dengan cinta tidak halal. InsyaaAllah....

Kenapa kita belum dapat jodoh lagi sampai sekarang? Sedangkan kawan sebaya dah ramai kahwin...
Yup! Luaran kita mungkin sudah bersedia tapi dalaman kita belum betul-betul bersedia. Sebab itu Allah masih belum beri kita jodoh. Allah Maha Mengetahui. Allah juga mahu kita sentiasa berdoa dan meminta-minta kepada-Nya. Allah mahu beri kita insan yang terbaik berdasarkan usaha dan tahap kecintaan kita kepada Allah swt. Sentiasa bersangka baik!

Dalam mencintai Allah swt, akan diiringi dengan cinta insani. So, kepada ukhti-ukhtiku sayang, jangan tertekan sangat jika jodoh tak sampai-sampai lagi. Kita cool je! Allah dah tetapkan segala-galanya. Perancangan Allah sangat hebat. Kita haya berusaha dan berusaha dan lebih berusaha!!!

Kepada bakal imamku, sentiasa jaga solat dan sentiasa utamakan Allah swt dalam semua hal. Semoga kamu berjaya di dunia dan di akhirat.
(okay, ayat di atas memang poyo! tapi tak salah jika kita mendoakan orang yang kita suka iaitu saudara seislam kita juga kan?)

Ya Allah! Labuhkan cintaku kepada dia yang mencintaiMu~ Labuhkan cintaku kepada dia yang bergelar suami~

MABRUK kepada yang telah dan akan menamatkan zaman bujang anda. Semoga perkahwinan anda dilimpahi dengan keberkatan Allah swt.

p/s: bakal kakak ipar saya sebaya kot...sangat tergugat status diriku! Semoga dipermudahkan urusan walimatul urus abang cik~

No comments:

tabung untuk belajar ---->