Pages

Thanks my follower (^_^)

Wednesday, July 28, 2010

::kambing punya susu::

minggu lepas asma balik rumah...mase nak balik ukm, abg long bg susu kambing...dia kata elok minum sebelum study...hampeh! lpas minum...terasa mengantuk sgt... so, tak leh la nak study....apa lagi tidooo....
                                                             ~ni la susu yg asma minum~

asma pun tak tau apa klebihannya...tau minum je. tp skang dah tau!


Ia adalah susu yang paling hampir kepada susu ibu. Kegemaran Rasulullah SAW meminum susu kambing jelas membuktikan kebaikan serta khasiatnya yang tinggi. Susu kambing ialah sejenis susu yang mudah dihadam. Ia hanya memerlukan 20 minit untuk dihadamkan berbanding susu lembu yang memerlukan 2 jam untuk dihadamkan. Susu kambing mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, asma, migrain, penyakit kulit, memulihkan tenaga batin, merawat sakit jantung peringkat awal, darah tinggi, sakit sendi, batuk kering, ulser perut serta penyakit saraf dan tulang belakang bagi golongan yang lanjut usia.

ni salah satu ikhtiar asma utk merawat penyakit dalaman....lepas ni tak nak bli susu lembu lg dah...nak minum susu kambing je :>

Tuesday, July 27, 2010

::resah...gelisah::

dalam mase 2 bulan berat badan asma turun 4kg...
urmmm...macam mane nak naikkan balik berat badan ni???
sejak 2 menjak ni badan asma rasa lemah je....
selalu rase letih...mungkin kurang tenaga
selera makan pun berkurang....makan skit pun dah kenyang
pernah jgk asma paksa diri habiskan nasi...tapi badan ini tak boleh terima
rase nak termuntah....
takut jugak...dah lame asma tak buat pemeriksaan doktor
asma boring dgn keputusan doktor....asyik2 suruh asma makan tetap pd waktunya
huh! macam mne nak tetapkan waktu makan? sedangkan kelas pun tak tentu....
dan pernah sekali ma bawak asma jumpa bomoh....i don't believe about it!
tapi asma tetap ambil langkah b'jaga2.....dia kata bahagian p'anakan asma ada problem, tp tak kritikal pun.
doktor pun tak bleh kesan psal ni....kadang2 terfikir jugak....kalau bomoh tu betul cam ne?
fenin...fenin...fenin....
nak buat pemeriksaan doktor pun dah malas rasenya....boring dah makan ubat.
ubat yang hari tu pun asma tak makan2 lagi.....hehe

Sunday, July 25, 2010

apabila asma jatuh

minggu ni masuk minggu ke-3 asma menjalani tahun 2....terasa macam bdk 2 tahun je...macam tak tau ape2!
kadang2 hati ini lemah sgt2. terasa give up je :'( 
betapa kerdilnya diri ini bila berada di ukm. asma jatuh tersungkur. dan tiada org yg dapat bangunkan asma. asma sedar kte perlu bangun sendiri bila jatuh. tapi hati ni sgt lemah, tak berdaya rasenya nak bangun kembali. pengalaman dulu amat menyakitkan. adakah pengalaman itu akan berulang kembali tahun ini?
itu la yang asma paling takut. takut ingin menghadapi masa akn datang. 
macam mne nk mengembalikan sifat2 dulu? sifat rajin, tabah, sabar....
asma sekarang tak seperti dulu lagi...ya, asma sedar itu semua.
kenapa? kenapa? kenapa?
padahal kte dah berusaha...tapi kenapa?
adakah amalan yang membuatkan asma jatuh... mungkin asma kurang dekatkan diri pada Illahi....kenapa asma lalai? tapi asma tak pernah lupakan perkara wajib...kalau ada...wallahu'alam...
mungkin ini satu ujian untuk asma sedar diri ini siapa....kehidupan manusia tak semestinya sentiasa di atas. sekarang asma berada di tahap yang bawah...bawah sekali....

ya allah...kuatkanlah semangat hambamu ini...!!!
 

Saturday, July 17, 2010

COUPLE

couple? ape makne couple? cam ne ye kte bleh bercouple? adakah kte yakin yang pasangan kte tu akn jd husband/wife kte?
urmmm...may be orang yg couple terasa diri kekosongan @ pasangannya lebih mengambil berat & memahami persaannya....knape? tak de ke kawan sejenis yg mengambil berat, yg paham perasaan, yg dapat mnemani kte ketika suka duka...susah kot nak dpt kawan cam tu kan. tapi adakah kawan bukan muhrim kte tu jujur, ikhlas?

kenapa asma tiba2 kluarkan topik ni?
sebab asma slalu dapat soalan ni "awk ada bf tak?"
jawapan yg slalu diberikan " xde. dan tak pernah couple"
dia balas balik " tipu laaa...tak caye ah"
kenapa? perlu ke couple tu? adakah couple tu mnunjukkan kte matang? asma dah bosan la dgn soalan tuuu...

kalau bleh asma tak nak couple dan asma tak nak tgk kawan asma couple.....tapi nak buat cam ne kan, couple dah jadi mcm satu kewajipan...majoriti kwn asma dah couple....asma pun tak tau nak bg nasihat cam ne...asma ni bukan banyak sgt tau pasal agama...skang asma hanya mampu tengok & dengar je....dulu asma pernah tegur sorang kawan..."awak tau, kte berckp dgn laki mlalui telefon tu pun dah haram...klu nak cakap psal hal penting tak pe jgk...knape kte perlu luahkan persaan kte kat laki? kwn kte ni mmg xleh dpercayai ke?"
dia kata "asma tak faham sbb tak pernah mrasai lagi...nnt asma akn lalui smua ni...kwn dgn bf tak same.."
haish...asma pun tak tau nak cakap macam mne dah...skang asma diam je....tapi asma slalu bg nasihat & mengingati kwn2 rapat yg kat sekolah dulu...diorang bleh terima dan majoriti tak couple lg...alhamdulillah! kami saling mengingati dan saling berhubung utk mengisi kekosongan diri....tapi kadang2 mmg la rse kosong sbb masing2 sibuk dgn bidang masing2....tapi kte perlu bijak mngawal nafsu....jgn disebabkan kerana kekosongan itu kte memilih utk bercouple...kerana mesti la pasangan kte akn habiskan mase dgn kte...menghilangkan boring kte...biasanya pasangan sanggup buat ape je....pernah kah kte terfikir...adah mreka jujur, ikhlas? kte pun tau dia buat smua tu sbb dia syg kte...tapi adakah kasih-sayang itu halal dan berkekalan?

Kalau sekadar sebut Allah SWT berfirman: “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).” Surah Al-Israa’ ayat 32 tu, semua orang tau.


tapi adakah diorang paham maksud surah ni? memang la couple tu bukan zina....tapi kte menghampiri zina....duduk bersebalahn dgn jarak yg dkat tu pun dah menghampiri zina...


asma tak nak cakap banyak...nanti ada plak yang tak betul....kalau ada yang tak betul, tolong perbetulkan....asma harap asma & sahabat2 dijauhkan dr maksiat dan perkara yang keji....smoga asma dipertemukan dg orang yg dapat brikan didikan agama kpd asma dan dpt membingbing asma yang jahil ini...tp bukan couple, klu bleh kawin terus...hehehe

Thursday, July 15, 2010

AZAM BARU.....SEM BARU

dah dapat laptop kuuu!!!!
setelah sebulan berada di wad sakit jiwa...alhamdulillah
laptop ni tak lupa ingatan
thanks to izzat temankan gi wad smalam

minggu ni merupakan minggu pertama dlm thn 2
I'm 2nd year student!!!
azam tahun ni ape ye??? urmmmm...
tahun ni asma tak nak terbang dah mcm 1st year
asma perlu berlari...berlari dgn pantas
dan ingin mendaki gunung....gunung yang lebih tinggi dari gunung sinai yang pernah asma naik

ni kat puncak gunung sinai

tahun ni jugak la asma perlu amalkan sifat jimat cermat sebab yuran thn ni mahal laaaa...
huhu...kena beli yang penting je
buku plak semua nak yang ori....tak nak cetak rompak dahhh
belilah yang original
subjek thn ni bnyak dlm bi
dah la eden lemah bi

KUATKAN SEMANGAT & BERPEGANG TEGUH DGN AZAM BARU


tabung untuk belajar ---->